NOVETATS SOBRE L’AUTOCONSUM

Quines són les novetats més importants del nou Reial Decret d’Autoconsum?

Amb l’objectiu d’impulsar l’autoconsum a Espanya, el govern ha aprovat aquest nou reial decret que deroga l’anomenat «impost al sol». Però quines novetats presenta aquesta nova mesura del Ministeri per a la Transició Ecològica? En aquest post us ho expliquem.

Autoconsum compartit

Aquest Reial Decret inclou una nova modalitat d’autoconsum: l’autoconsum col·lectiu, que contempla la possibilitat de compartir l’energia de les teves plaques solars amb altres consumidors i es defineix com a «consum per part d’un o diversos consumidors d’energia elèctrica provinents d’instal·lacions de generació pròximes». Gràcies a aquesta modificació, podem veure per primera vegada com s’inclou el concepte d’autoconsum compartit, ja que fins fa mig any, a Espanya compartir l’energia amb els veïns estava prohibit.
Per exemple, si tu no disposes de coberta però el teu veí disposa d’un espai prou gran per a instal·lar plaques solars, podrà cedir-te una part de la mateixa perquè tu també puguis gaudir de l’autoconsum.

Canvis en l’àmbit organitzatiu de l’autoconsum

Un altre canvi que es presenta és en l’àmbit organitzatiu:

1. Instal·lacions sense excedents (no s’aboca l’energia sobrant a la xarxa). Per a aquestes instal·lacions, no és necessari realitzar cap tràmit amb la companyia distribuïdora, pel que pots connectar directament la teva instal·lació i començar a gaudir dels beneficis de l’autoconsum.

2. Instal·lacions amb excedents (l’energia sobrant s’aboca a la xarxa). A més, si la instal·lació té menys de 100kW de potència, l’energia excedent, és a dir la que no s’ha consumit, es pagarà al client mitjançant un sistema anomenat «de compensació simplificada d’excedents». Amb aquest sistema, els excedents apareixeran en la factura com un saldo al seu favor, encara que sense la possibilitat de fer d’això un negoci.

Altres millores del nou Reial Decret d’Autoconsum

Abans i després del nou Reial Decret:

  • Milloren alguns aspectes tècnics com que poden instal·lar-se bateries d’emmagatzematge sense restriccions.
  • S’agilitza la inscripció en el registre administratiu d’autoconsum.
  • Es corrobora la desaparició del peatge per energia autoconsumida, amb la qual es confirma la fi de l’anomenat impost al sol.